maandag 8 december 2008

Andreas Grigoropoulos (15 jaar, Griekenland) vermoord door de staat !!!

Zaterdagavond werd in de Atheense wijk Eksarchia een tienerjongen vermoord door een agent van de nieuwe speciale elite-politie. Deze politie is opgeleid, getraind en geïndoctrineerd om activisten en betogers onder de knoet te krijgen.

Eksarchia is sinds jaar en dag een wijk in het centrum van Athene die bewoond wordt door radicaal linkse mensen, politieke activisten en anarchisten. De jongen werd frontaal neergeschoten tijdens een discussie / aanvaring tussen de patrouillerende agenten en enkele bewoners van de wijk. Er was géén betoging / actie / rel aan de gang bij de tussenkomst van de politie-eenheid. In het kader van de nieuwe terrorisme-wetgeving nemen de patrouilles, provacaties, arrestaties en repressie toe in Griekenland.

De berichtgeving in de Griekse mainstream media over de omstandigheden van de moord verhullen en manipuleren de waarheid en verzwijgen de ooggetuigenverslagen van de aanwezige activisten. De politie-auto werd niet aangevallen door 30 jongeren zoals vermeld wordt in verschillende (internationale en Griekse) media. De agenten verlieten samen met de auto na het dispuut de plaats, parkeerden de auto verderop, en kwamen terug te voet om de jongen neer te knallen met drie geweerschoten, waarvan één in het hart.

Duizenden Grieken komen momenteel massaal op straat, vooral in Athene, Thessaloniki, Patras, Korfu en Kreta. Naar aloude gewoonte worden de universitaire campussen bezet, en worden de universiteitsgebouwen met krakerstekens getooid. De campussen zijn immers verboden terrein voor politie.

Bankfilialen, auto's, regeringsgebouwen, politiekantoren, winkels en vuilbakken staan in vuur en vlam. De rellen zijn na een korte pauze deze namiddag terug aangewakkerd. "Het normaal zeer bruisende Eksarchia lijkt nu bezet oorlogsgebied", zo zei een Griekse vriend die daar woont me zojuist aan telefoon terwijl hij door de barricades en brandhaarden, betogers en politie liep.

Dinsdag vindt de begrafenis plaats van Andreas Grigoropoulos. Op woensdag was er reeds zeer lang een grote betoging van de arbeidersbeweging aangekondigd in het centrum van Athene. Men verwacht dat deze geplande massa-betoging gaat samenvloeien met en uitgroeien tot een spontane reusachtige protest- en solidariteitsbetoging.

In verschillende steden in Europa wordt opgeroepen tot solidariteitsbetogingen. Momenteel zijn er al betogingen in Zagreb, Barcelona en Berlijn aan de gang.

Een beetje kritische achtergrondinformatie over het schone vakantielandje:

* De geschiedenis herhaalt zich... In 1985 werd in dezelfde wijk Eksarchia eveneens een 15 jarige jongen neergeschoten. De agent die de jongen neerschoot heeft voor beperkte tijd in hechtenis gezeten, maar werd in 1992 ONSCHULDIG verklaard.

* Reeds jaren zijn er hevige protesten in de grote Griekse (universiteits)steden tegen de onderwijshervormingen aan de universiteiten.

* In Griekenland is een rechtse regering, onder leiding van Costas Caramanlis aan de macht. Zijn partij is de rechts-conservatieve Nea Demokratia.

* Racisme en agressie tegen (voornamelijk Albanese) immigranten is schering en inslag.

* Op 11 november gingen de gevangenen in Griekse staatsgevangenissen collectief in hongerstaking voor betere "levens"omstandigheden, betere gezondheidszorg, menswaardigere bezoekregelingen, tegen het straffeloos geweld van cipiers, tegen willekeurig strafverlenging, enz. In Griekenland zitten zo'n 14000 mensen gevangenen, terwijl er officieel 7500 plaatsen zijn.

* De omstandigheden van instellingen voor (mentaal) gehandicapte kinderen en volwassenen in Griekenland, evenals psychiatrieën zijn miserabel. Zo is de situatie in het kindertehuis voor mentaal gehandicapte kinderen in Athene (PIKPA) te vergelijken met toestanden in de Roemeense weeshuizen na de val van Ceausecu. Méér dan schrijnend. Het verplegende Griekse personeel dat de hele dag koffie drinkt, TV kijkt en telefoneert, kijkt nauwelijks naar de kinderen om, laat hen wegkwijnen in hun eigen stront en beschouwt de Europese vrijwilligers die activiteiten met de kinderen organiseren als pottenkijkers die te veel kritiek leveren en “geheime” interne informatie over de wantoestanden naar buiten brengen. (Als je hier meer over wil weten, vraag me gerust info!)

* Jaarlijks worden tijdens de hete zomermaanden opzettelijk gigantische oppervlakte bossen in brand gestoken, in de hoop dat ze door de corrupte Griekse autoriteiten ingekleurd zouden worden als bouwgrond, wat ook gebeurde. Onafgewerkte betonnen mismaakte vakantiehuisjes ontsieren de kustlijn tussen de nasmeulende brandhaarden. Vorig jaar kwamen tientallen mensen om tijdens de bosbranden. Hele dorpen werden van de kaart geveegd. Kale woestijnen tekenen als grauwe littekens het landschap.

* De holebithematiek is in het conservatieve, orthodoxe Griekenland taboe. Verder wordt vegetarisme en milieubewustzijn doorgaans weggelachen door het bredere publiek.

* Edoch… Griekenland is één van de meest anti-amerikaanse landen in Europa. De Grieken verwijten de Verenigde Staten onder meer dat ze achter de militaire junta van Papadopoulos hebben gestaan en in 1974 de Turkse inval in Cyprus hebben gesteund.

Geen opmerkingen: