vrijdag 23 januari 2009

Meisje zwaargewond na actie 127bis (Nossegem)

In het Vlaams-Brabantse Nossegem, een deelgemeente van Zaventem, zijn woensdagavond een twintigtal jongeren opgepakt. Ze kwamen op moment van aanhouding terug van een manifestatie bij het gesloten opvangcentrum 127bis in Steenokkerzeel.

Een groep van dertig actievoerders had eerder op de avond deelgenomen aan lawaaidemonstratie voor het gesloten opvangcentrum. Men stak hierbij enkele rookbommen af en vuurpijlen. Gedurende vijftien minuten scandeerde de groep leuzen als "vrijheid, solidariteit!".


Eenmaal op de terugweg, omstreeks 19.00 uur, kregen ze het ter hoogte van het station van Nossegem aan de stok met de begeleidende politie van Steenokkerzeel. Aanleiding vormde een identiteitscontrole, waaraan de jongeren niet wensten deel te nemen.

Vervolgens ondernamen vier agenten verwoede pogingen individuen uit de groep te trekken om ze aan
te houden, hetgeen op verzet stuitte. Toen de manifestanten bij het station aankwamen, werden ze opgewacht door een kordon van dertig agenten.

Volgens een ooggetuige wierp aan van de agenten zich bruut op een meisje, dat naderhand met twee gebroken ruggenwervels naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. De overige jongeren werden gedwongen zich op hun knieën gedurende twee uur, met hun gezicht naar een blinde muur op de brug over de spoorweg, plaats te nemen.

Met een politiebus werd het gezelschap rond 21:00 uur overgebracht naar het politiebureau in Zaventem. Rond 3:00
uur in de nacht zat één meisje, die halsstarrig weigerde haar identiteit prijs te geven, nog steeds vast op het politiebureau.

Gisteren werd gekend gemaakt dat de gevangen zittende asielzoekers van het gesloten centrum l27 bis in Steenokkerzeel hun hongerstaking, die ze zowat een week geleden startten, hebben stopgezet. Sinds eind vorige week weigerde een twaalftal bewoners te eten.

Aanvankelijk begonnen 26 mensen aan de actie uit protest tegen de duur van hun verblijf en het gebrek aan informatie over de evolutie van hun dossier. Hun actie was niet gericht tegen de direc
tie van het gesloten centrum. De hongerstaking begon na een poging tot uitzetting op zondag 11 januari van een Chinese man die weigerde het Belgische grondgebied te verlaten en het vliegtuig op te stappen.

Geen gerechtigheid...

Geen VREDE !!!

Geen opmerkingen: