woensdag 12 november 2008

Solidariteits actie A.K. : SHELL TO HELL !!!


Blokkade en bezetting van de Shell tankstations in Gent-centrum in solidariteit met ROSSPORT en de nigerdelta.
De studentenvereniging Anarchistisch Kollektief, Groenfront, jeugdbeweging van natuur en milieu (JNM) en Friends of the Earth Vlaanderen hebben gezamenlijk beslist om op maandag 10 november van 7u ’s morgens tot 9.30u de 3 tankstations van Shell in Gent-centrum te blokkeren.(Palinghuizen, de sterre en de Brusselsesteenweg)

Reden 1: Op 10 november 1995 reageerde de wereld geschokt op de executie van Ken Saro Wiwa en 8 anderen door de junta van Nigeria. De officiële lezing luidde dat de schrijver/milieu-activist terechtstond wegens moord op vier stamhoofden. Maar algemeen wordt aangenomen, dat hij moest boeten voor het verzet van zijn Ogoni-volk tegen de verregaande vervuiling door multinational Shell.


Reden 2 & 3: Het Shell-thema is ook vandaag nog actueel. Reden hiervoor zijn de nieuwe plannen van de oliegigant in County Mayo, West-Ierland. Shell is bezig met enerzijds de bouw van een experimentele hogedrukpijpleiding die vlak naast dorpen loopt en anderzijds de bouw van de bijhorende raffinaderij in ongerept natuurgebied.

Quotes: “Dit is een uiterst gevaarlijk project waarbij het leven van de lokale bevolking en het gevoelige ecosysteem op het spel staan. In tijden van klimaatsverandering moeten we juist investeren in alternatieve, hernieuwbare energiebronnen en consuminderen, en multinationals die alleen maar werken volgens de logica van de winst stoppen.”

“We verklaren Shell Gent voor drie uur gesloten. Op deze manier blokkeren we voor even de verwoestende macht van multinationals en haar bijdrage aan de aanhoudende milieuproblemen.”

“We willen een positief solidariteitssignaal de wereld inzenden naar de volkeren in Nigeria, Ierland, Zuid-Afrika,… en overal waar kleine boeren tegen Shell vechten.”

Verdere uitleg bij de nieuwbouw in Ierland:

De pijplijn is een groot gevaar voor de plaatselijke bevolking vanwege het risico voor ontploffing en lekkage. Het gevaar schuilt hem in het reukloze gas, waarbij het moeilijk is om op tijd het gevaar te merken. Overal ter wereld gebeuren regelmatig fatale ongelukken met gas- en olieleidingen. Denk maar aan Gellingen in Henegouwen enkele jaren terug.

Daarnaast is Shell van plan hun industrieel afval van de nieuwe raffinaderij zoals zware metalen en industriële chemicaliën te lozen in de Broadhaven Bay. Een baai waaruit enerzijds de bevolking drinkwater uit ontgint en anderzijds een leef-en broed-plaats voor walvissen, dolfijnen, haaien, zeeschildpadden en zeehonden. Daarnaast zijn er maar liefst negen schoorstenen die de giftige dampen over de hele omgeving verspreiden.

Vijf mensen hebben 94 dagen in hechtenis gezeten omdat ze weigerden Shell toe te laten om op hun land een hoge druk pijplein te laten bouwen. Deze arrestatie leidde een groeiend protest tegen de activiteiten van Shell en de Ierse overheid. Elke week zijn er demonstraties en blokkades met duizenden mensen.

AK, JNM, FoE, Groenfront

Geen opmerkingen: