woensdag 15 oktober 2008

"kollektief tegen de muur " muurkrant nr 2


De nieuwe 'kollektief tegen de muur' (muurkrant van het anarchistisch kollektief) is klaar! Naast aan de muren van menig universiteitsgebouw valt hij ook hieronder te lezen. thema van de muurkrant is de blokkade van het NSV-debat van dinsdag 7 oktober. Deze actie was een enorm succes en het kollektief dankt dan ook de studenten en andere antifascisten die massaal hun steun betuigden.

Het debat afgelast, de discussie kan beginnen.
Vrije meningsuiting, verdraagzaamheid, … Mooie woorden, zeker en vast. Maar ze blijven wel een abstractie wanneer we naar de werkelijke inhoud gaan kijken: het NSV is xenofoob, racistisch, seksistisch, solidaristisch, autoritair geweldadig georganiseerd, nationalistisch,… En ja, neem dat woord fascistisch nu toch eens in de mond! Of bestaat dat misschien niet meer sinds 1945? Daarom kunnen we hier absoluut niet spreken over ‘vrije meningen’, maar wel over misdaden waarop ieder fatsoenlijke mens koste wat kost op moet reageren… Ons doel: verhindering van het NSV-debat o.a. met maatpakfascist Dewinter als spreker.

Het is het belangrijk om in alles het grotere plaatje te willen zien. Geen virtueel gebrabbel van één à twee zinnen, maar wel een inhoudelijke analyse. De samenleving is onverdraagzaam, de solidariteit brokkelt af, men staan wantrouwig tegenover alles wat zwart ziet, 13% van de Belgen zit op of onder de armoedegrens, vluchtelingen worden opgesloten of uitgewezen door bureaucratische salonmoordenaars,… En dan zouden we nog eens haatdragend rechts een spreekbuis moeten geven die van al deze zwakkere groepen een zondebok maakt in plaats van naar de structurele oorzaken te kijken en economische alternatieven aan te bieden (lees niet: nationalisme). Dit is amoreel en verre van constructief werken aan een betere samenleving! Geen“Wir haben es nicht gewusst” voor ons!

Het is tijd om kant in te nemen in deze verzuurde samenleving en op te komen voor structurele veranderingen. Onze strijd is niet enkel tegen het NSV, maar we maken ons ook zorgen over het “democratisch fascisme”: het extreem-rechtse gedachtengoed wordt steeds meer gedoogd en overgenomen door de “gewone” studenten en de zogenaamd democratische (jongeren)partijen. Voor ons dus geen idiote slagzinnetjes zoals ‘extremen zijn nooit goed’. Wat extreem is, is het kapitalisme en haar vreemdelingenbeleid, haar klimaatopwarming, haar oorlog om olie, haar uitbuitingseconomie, haar algemene onbehagen,…

De antifascistische blokkade was in die zin geslaagd om een topje van de ijsberg te bestrijden. We zijn blij met de goede antifascistische samenwerking en dat we op zoveel studenten konden rekenen die wel nog voor hun idealen willen vechten. We betreuren dat hier en daar iets werd vernield, maar we vrezen dat deze zoals altijd bij acties onder ‘colleteral dammage’ vallen. We willen echter dat er niet op deze zaken wordt gefocust, maar naar de grond van de zaken gekeken wordt: hoe om te gaan met fascistische groeperingen en hun voedingsbodem anno 2008.

Geen fascisten aan onze unief!

Anarchistisch Kollektief Ugent

Geen opmerkingen: